یکی از چالشیترین و به نظر من جذابترین موضوعات در کار بافت مو، مسئله زمان انجام کاره. چیزی که بسیاری از افراد در هنگام شروع یادگیری هیچ تصور درستی ازش ندارن. با شروع اولین تمریناته که شخص تازه متوجه میشه چقدر داشتن حوصله و کنار اومدن با گذر زمان در این کار اهمیت داره. معمولا بافت مو رو به عنوان یکی از خدمات زمانبر در رشتههای مختلف زیبایی میشناسیم اما مثل هر کار دیگهای، در این حرفه هم راهکارهای زیادی هست که باعث کوتاهترشدن زمان انجام کار میشه؛ البته بدون این که نیاز باشه از کیفیت کار کم کنیم. در این مقاله تعدادی از راهکارهای افزایش سرعتی رو که خودم هم در کارم از اونها استفاده میکنم، ارائه میدم و باورم اینه که همه افراد شاغل در این حرفه باید به این راهکارها توجه ویژهای داشته باشن.
به طور کلی من سرعت رو در این رشته به سه عامل اساسی وابسته میدونم:
۱- رفتار و عادات حین کار
۲- تسلط فرد بر تکنیکهای مختلف و کار خلاقانه
۳- استفاده از ابزارهای موجود تا حد امکان
که در ادامه به هر یک از این سه عامل جداگانه میپردازیم
رفتار و عادات حین کار

شاید اگر کس دیگهای این مقاله رو مینوشت، این قسمت رو انتهای متن میآورد. اما من با تجربهای که دارم به این نتیجه رسیدم که بخش زیاد و البته خاموشی از زمان در رفتارهای افراد حین کاره که تلف میشه. از توقفهای حین کار زمان همصحبتی با مشتری برای توضیح بهتر با دست تا نگاهکردنهای پیاپی به ساعت و تکرار مدلهای کاری زمانبر، همگی عوامل خاموشی هستن که باعث میشن زمان در جایی غیر از کار اصلی صرف بشه. پس در ادامه چند توصیه برای صرفهجویی در زمان کار از طریق اصلاح الگوی رفتاری قرار میدم.
همکلامی تا کجا؟
سعی کنید همصحبت مشتری باشید نه متکلم وحده مجلس. این که فضای کار نباید خشک و به دور از صمیمیت باشه برای ما روشنه اما این به اون معنی نیست که برای حفظ صمیمیت مدام در حال حرفزدن باشیم. بهتر اینه که در موضوع همصحبتی با مشتری، بیشتر شروعکننده یا همراهیکننده باشیم و با جملات یا سوالات کوتاه به ادامه دیالوگ کمک کنیم. به طور کلی سعی کنید این قسمت از کار رو بیشتر به مشتری واگذار کنید.
ساعت بی ساعت
عاشق ساعت نمیشناسه. اگر عاشق کارتون هستید نباید مدام به ساعت نگاه کنید. یا اگر مدام به ساعت نگاه میکنید، شاید عاشق کارتون نیستید. برای این که موضوع بهتر درک بشه باید اضافه کنم که در کارهای زمانبری مثل بافت مو، معمولا خود مشتری دغدغه و استرس «چقدر مونده تا تموم بشه؟» رو همراه خودش میآره پس دیگه نیاز نیست خودمون هم بهش دامن بزنیم. بهتر اینه که روی کیفیت کار و اجرای درست اون تمرکز کنیم. اون وقت متوجه میشیم که به طرز معجزهآسایی، زمان اجرای کار هم خیلی کمتر میشه.
قبل از رسیدن مشتری
کارهایی هست که میشه قبل از رسیدن مشتری انجام داد. در واقع به حضور مشتری وابسته نیستن. به شدت توصیه میکنم این کارها رو از پیش انجام بدید تا حین کار مانع تمرکز شما نباشن. کارهایی مثل آمادهکردن مو برای بافت، چیدمان وسایل مورد نیاز روی ترولی، آمادهکردن ابزار تولید محتوا مثل پایه دوربین و رینگ لایت، تشخیص و تنظیم زوایای دوربین، آمادهکردن وسایل پذیرایی و…
تسلط بر تکنیکهای مختلف و کار خلاقانه

به طور معمول هر بافتکاری بعد از چند وقت فرم کاری خودش رو پیدا میکنه. منظورم از فرم کاری چیزهایی مثل فرم دست، نحوه ایستاده یا نشسته کارکردن، نشاندن یا خواباندن مشتری، ابزارهای مورد استفاده و این جور چیزهاست. این فرم کاری اولیه درواقع حاصل آموزشهای اولیهست که معمولن همون آموزشهای سنتی و پایهای هستن که خیلی نگاهی به بهبود زمان کاری نداشتن. برای این که بتونیم سرعت انجام کار رو با استفاده از اصلاح روش کار بالا ببریم، لازمه که تکنیکهای بیشتری رو بشناسیم و یاد بگیریم. روشهای مختلف تقسیمبندی، روشهای مختلف تقسیم موی اضافه، استفاده از فرم دستهای مختلف در نقاط مختلف سر، روشهای مختلف موبرداشتن از کف سر، روش موادگذاری و… همه و همه در زمان لازم برای انجام کار بسیار تاثیرگذارن. حتمن شما هم سراغ دارید بافتکاری رو که بسیار تمیز کار میکنه اما چون هنوز که هنوزه با استفاده از شونه دمباریک از کف سر مو برمیداره، مجبوره ساعتهای خیلی زیادی رو برای هر بافت کف سری بذاره. در حالی که اگر فقط همین یک روش رو تغییر بده میتونه با زمان صرفهجویی شده مشتریهای دیگهای با بافتهای سبکتر مثل هلندی و بغل سری برای خودش قبول کنه.
استفاده از ابزار مناسب حین کار

یکی از ویژگیهای لاین بافت مو که به نظر من بیش از حد داره روی اون تاکید میشه، بحث کمهزینه بودن اونه. بله درسته که برای شروع واقعن سرمایه آنچنانی برای شروع بافت مو لازم نیست اما نباید این طور برداشت بشه که قراره تا ابد با همون چند قلم ابزار اولیه کارمون رو ادامه بدیم. مثل هر کار دیگهای، ما هم با گذشت زمان و پیشرفت کار، لازمه که ابزارهای تخصصیتری رو برای کارمون فراهم کنیم. این که بافت مو نسبت به سایر حرفهها در زمینه ابزار خیلی فقیره بر کسی پوشیده نیست اما هرساله ابزارهای تازهای داره تولید میشه که متاسفانه بخش زیادی از این ابزار اصلا به ایران وارد نمیشن. یکی از دلایل اصلی این موضوع هم قطعا کمبود تقاضاست. تا زمانی که خود بافتکارها تقاضای ابزار بروز دنیا رو نداشته باشن و به ابزارهای قدیمی قبلی قناعت کنن، طبیعیه که واردکنندگان هم ریسک سرمایهگذاری روی واردات محصولات جدید رو قبول نکنن. در حالی که اگر ابزار مناسب فراهم باشه، میشه زمان خیلی از کارها رو کاهش داد و برای همون زمان صرفه جویی شده، جذب مشتری تازه کرد. در ادامه چند مورد از وسایلی که میشه در کار بافت مو جایگزین کنیم تا سرعت انجامکار رو بهبود بدیم، معرفی میکنم.
گیرههای تقسیم
گیرههای تقسیم سادهترین ابزار برای بالابردن سرعت کار هستن. انواع گیرههای قوسدار، دندانهدار و سوسماری هر کدوم به شکلی میتونن کار ما رو راحت کنن پس سعی کنید انواع گیرهها رو داشته باشید و تا حد ممکن به جای بستن کش از گیره استفاده کنید
ماشین اصلاح
استفاده از ماشین اصلاح به جای قیچی در مرحله تمیزکاری پایانی کمک زیادی به شما میکنه. در بافتهای باکسی با تعداد شاخههای بالا، تمیزکاری پایانی حسابی وقت شما رو میگیره پس میتونید با استفاده از ماشین اصلاح این زمان رو به شکل چشمگیری کاهش بدید.
اتوی بخارگر
فیکس شاخههای بافت باکسی در تعداد بالا با استفاده از اتوی مو و دستمال مرطوب کار زمانبریه. استفاده از اتوهای بخارگر به شما کمک میکنه تا به جای فیکس شاخهها به صورت تکتک، اونها رو دستهای فیکس کنید و زمان خیلی کمتری رو صرف این کار کنید.
ابزارهای اندازهگیری و استنسیلها
شانه مدرج، خط کش ژلهای و انواع ابزارهای اندازهگیری به همراه شابلونهای مختلف، تفاوت محسوسی در زمان صرفشده برای کار تقسیمبندی ایجاد میکنند. تا حد امکان از این گونه ابزارها استفاده کنید و برای بافتهای پرمشتری، استنسیل بسازید.
تمام چیزی که گفته شد، فقط بخشی از مواردی هستن که میشه برای بهبود بخشیدن به زمان کار استفاده کرد. قطعا شما هم اگر کمی دقیق به روال کار روزانه خودتون نگاه کنید، متوجه میشید که بخشهای مهم دیگهای هستن که با ایجاد تغییرات کوچک میتونن بخش بزرگی از زمان صرف شده در کار رو به شما برگردونن.
نتیجهگیری
در پایان جا داره که دوباره این نکته رو یادآوری کنم:
فارغ از این که زمان بزرگترین سرمایه در زندگی ماست، با صرفهجویی در زمان میتونیم نوبتهای خالی بیشتری ایجاد و مشتری بیشتری جذب کنیم. که این در نهایت منجر به افزایش درآمد ما هم میشه. به همین خاطره که باید به یادگیری تکنیکهای جدید و بروز بودن ابزار کار نگاه سرمایهگذاری داشته باشیم.